Visualisering: Cubo Arkitekter A/S

Hærvejsbroen binder Viborg by bedre sammen

Nu er anlægsarbejdet med Hærvejsbroen for alvor i gang. Hærvejsbroen er både et byrum og en bro, der forbinder Viborg Baneby med midtbyen.

I løbet af 2018 tager Hærvejsbroen form i Banebyen. Broen strækker sig fra Hovedbiblioteket i nord til Middagshøjvej i syd, og den bygges sammen med Midtbyens Gymnasium.

 

Hærvejsbroen bliver en attraktiv forbindelse for cyklister og gående og bliver samtidig et helt nyt byrum, der indbyder til ophold for kommunens borgere, studerende og besøgende.

 

Broprojektet skaber også en god adgang til alle dem, der benytter toget mellem Aarhus og Struer. Der etableres nemlig en ny adgang fra broen til vestenden af togperronen via både trappe og elevator.

 

Vigtig forbindelse i Banebyen

Byggeriet af Hærvejsbroen skaber en forbindelse mellem bydelene og bliver det centrale bindeled i Banebyen. Broen bygges af Viborg Kommune med økonomisk støtte fra foreningen Realdania.

 

– Der er gang i rigtig mange projekter rundt om i byen, og det er spændende at se, hvordan Banebyen allerede nu tager form. Nu er vi så i gang med selve byggeriet af Hærvejsbroen. Der er ingen tvivl om, at broen bliver det vigtigste bindeled mellem Banebyen og midtbyen og derved er med til at sætte yderligere skub i udviklingen i Viborg Baneby, siger borgmester Ulrik Wilbek.

 

Fakta om broprojektet

Broprojektet består af flere elementer:

 

Hærvejsbroen

Hærvejsbroen består af et rampeanlæg og en stålbro, der går fra Middagshøjvej over Vilhelm Ehlerts Alle, over jernbanen og over Banevejen til Midtbyens Gymnasium. Ved gymnasiet skabes et nyt byrum til de studerende, kommunens borgere og besøgende.

Fra Hærvejsbroen er der adgang med trappe og elevator til Stationspladsen (parkerings­plads) syd for banen, til togperronen ved spor 1 og 2 samt Banegårdspladsen ved svømmehallen.

 

Broen over Banegårds Alle

Broen over Banegårds Alle er en stålbro, der forbinder byrummet ved Midtbyens Gymnasium med parkeringspladsen ved Hovedbiblioteket. Broen giver nem adgang videre til Kaserneområdets uddannelsesinstitutioner, sportsaktiviteter og rådhus.

 

Adgang til togperron

Den eksisterende perron forlænges, så der bliver adgang til togperronen fra Hærvejsbroen via trappe og elevator.

 

Fakta om Viborg Baneby

Med investeringer på omkring fem mia. kroner omdannes det tidligere industriområde syd for banegården til en dynamisk og mangfoldig bydel i hjertet af Viborg. Et unikt område med institutioner, erhverv og boliger til op mod 3.500 nye beboere.

 

Banebyen bliver en alsidig, attraktiv og aktiv bydel, som rummer stribevis af muligheder for områdets beboere, kommunens borgere og besøgende. Med rig lejlighed til at gå på opdagelse og nyde det gode, aktive liv.

 

Læs mere på viborgbaneby.dk

 

Kilde: Viborg Kommune