Fotos: Gottlieb Paludan Architects

Holmestrand Station vinder Betongtavlen 2017

Den norske betonpris Betongtavlen gives til byggerier, hvor beton er anvendt på miljørigtig, æstetisk og teknisk fremragende vis. I år går Betongtavlen til den nye højhastighedsstation i Holmestrand, der er designet af Gottlieb Paludan Architects.

Dybt inde i det norske fjeld ligger den nye Holmestrand Station. Den ekstraordinære nye station, der åbnede i december 2016, er et resultat af den norske regerings højhastighedsstrategi, som for kystbyen Holmestrand betød, at det eksisterende sportracé gennem byen måtte opgives til fordel for en ny tunnel og station indbygget i det tilstødende fjeldmassiv.

 

Det på mange måder krævende projekt har høstet stor anerkendelse, og d. 7. november modtog projektet den norske betonpris Betongtavlen for en forbilledlig brug af beton:


Ved prisoverrækkelsen på Arkitekt- og designhøjskolen i Oslo gav juryen følgende begrundelse:


- Holmestrand stasjon en ny stor og spektakulær togstasjon 150 meter inne i Holmestrandfjellet. Den er i helhet bygget i, og med betong og utført med flott håndverk. Det er lagt vekt på å skape en arkitektonisk, konstruksjonsmessig og materialmessig sammenheng mellom tunneler og stasjonshallen, for at de besøkende skal oppfatte at portalinnganger og plattformer er knyttet sammen. Portalene skal gi inntrykk av å ha vokst ut av fjellet, og de innleder turen til toget igjennom de buede atkomsttunnelene hvor den lyse betongen er et gjennomgående materiale. Holmestrand stasjon benytter betong på en miljømessig, estetisk og teknisk fremragende måte og vinner derfor Betongtavlen 2017.



Gottlieb Paludan Architects’ administrerende direktør Kristian Hagemann var i Oslo for at modtage prisen sammen med samarbejdspartnerne Bane Nor, Rambøll Norge, Skanska og NorBetong.



Gottlieb Paludan Architects er specialister i mobilitetsarkitektur og har aktiviteter i både Danmark og i de øvrige nordiske lande.


Læs mere her


Kilde: Gottlieb Paludan Architects