Foto: Adam Mørk / Schmidt Hammer Lassen Architects

SHL står bag Christchurchs nye jordskælvssikrede bibliotek

I løbet af 2010 og 2011 blev Christchurch, ødelagt af en række store jordskælv. Schmidt Hammer Lassen Architects har sammen med Architectus designet Turanga, et nyt hovedbibliotek, der er et af ni projekter, der er udpeget som centrale for genopbygningen af byens centrum.

 

Schmidt Hammer Lassen har sammen med det lokale arkitektfirma Architectus kunnet læne sig op ad en enorm erfaring med udvikling af biblioteker og leverer en bygning, der både er umiddelbar og velovervejet.

 

- Turanga er et multifacetteret projekt, hvor arkitektur og kulturel betydning spiller sammen. Det har været et privilegium at designe en bygning, der ikke alene opfylder behovet for et nyt hovedbibliotek, men hvis mission om at genoprette byens sjæl også omfatter den betydningsfulde kulturarv fra Ngai Tuahuriri, den lokale Maori befolkning, fortæller Morten Schmidt, stiftende partner hos Schmidt Hammer Lassen.

 

Et lysende vartegn for fornyelse

Udformningen af det 9.500 kvm store bibliotek på fem etager beliggende ved den historiske Cathedral Square, understøtter et ønske om et offentligt rum, der styrker fællesskabet, fremmer læsefærdigheder og hylder kulturel mangfoldighed og kulturarv.

 

Allerede tidligt i designprocessen samarbejdede arkitekterne med Matapopore Charitable Trust, en organisation hvis formål det er at sikre værdier og fortællinger fra det lokale Ngai Tuahuriri-folk realiseres gennem byens genopretning. Deres indflydelse på bygningens design er betydelig – i alt fra byggematerialer til fysisk orientering, finder man en rig fortælling om oprindelse, traditioner og kultur, der er flettet ind i Turanga.

 

Illustration: Schmidt Hammer Lassen

 

En hyldest til den lokale kultur og natur

Den kulturelle reference viser sig tydeligt i det gyldne slør, der præger bygningens markante, grafiske facade. Slørets svungne form er inspireret af de omgivende bjerge, der kan ses fra bibliotekets øverste etager og de lange, tykke blade fra den lokale harakeke hørplante, der er en vigtig naturressource i de oprindelige skikke og traditioner.

 

Indgangsområdet rummer både café og et teknologi- og innovationsområde med en avanceret syv meter lang touchscreen væg. Med ønsket om at styrke borgeraktiviteter ved Cathedral Square, huser andet niveau en Community Arena – et samlingssted til folk i Christchurch, hvor man kan diskutere, debattere, dele og fejre.

 

Bygningens fem niveauer forbindes af et stort, forskudt atrium med en stor trappe til sociale formål; forsamling, læsning og afslapning. Aatriets design henviser til Tawhaki, et overmenneskeligt væsen fra de oprindelige fortællinger, der skildrer hans bevidste søgen efter viden i sin opstigning gennem himlene. Puaka, en vigtig stjerne for den lokale Ngai Tahu stamme, ses afspejlet i atriets mønstrede ovenlys.

 

En imponerende resilient bygningskonstruktion

Lewis Bradford Consulting Engineers, projektets ledende bygningsingeniør medvirkede til at udvikle en konstruktion, der vil kunne modstå fremtidige jordskælv af den størrelsesorden, ramte Christchurch 2011.

 

Turanga er opført efter meget strenge ydelseskrav og er designet til at forårsage minimal strukturel skade i tilfælde af et stort jordskælv i kraft af en integreret, selv-nivellerende funktion, der gør det muligt for bygningen at svaje og derefter vende tilbage til sin oprindelige position.

 

En del af den innovative løsning er en konstruktion, der modvirker ydre seismiske kræfter bestående af store betonvægge, der kan bevæge og flytte sig for at sikre bygningen mod jordskælvets rystelser under en betydelig seismisk påvirkning. Hver væg har forspændte højstyrke stålkabler, der fastholder væggen til fundamentet ved en belastning på op til 1.000 ton pr. væg.

 

Illustration: Schmidt Hammer Lassen

 

Kilde: Schmidt Hammer Lassen Architects